Met de juiste middelen is het geven van een zakelijke presentatie een fluitje van een cent! Bekijk nu deze complete set voor een presentatieruimte en profiteer van de tijdelijke aanbieding.
Wij zorgen voor de installatie, zodat de complete set direct klaar is voor gebruik.
Kom gerust eens langs voor een demonstratie of vrijblijvend advies. Neem contact op via 06 5112 4579, stuur een e-mail naar j.faas@jfad.nl of gebruik onderstaande contactformulier.
Inclusief vlakke wandbeugel voor Vidi-Touch Navigator 65 inch 4K
Kom gerust eens langs voor een demonstratie of vrijblijvend advies. Neem contact op via 06 5112 4579, stuur een e-mail naar j.faas@jfad.nl of gebruik onderstaande contactformulier.
In 1992 begon het Canadese bedrijf Smart Technologies met de ontwikkeling van een digitaal schoolbord of zoals we het nu ook noemen het digibord. Het woord smartboard is de naam die gelieerd is aan de techniek die door Smart Technologies is ontwikkeld. Maar het duurde nog jaren voor de ontwikkeling zover was dat deze bruikbaar werd en ingezet kon worden in het onderwijs. De eerste Nederlandse gebruikers waren de universiteiten.
Pas in 2005 was het digibord zo goed dat deze kon worden ingezet in het basis- en voortgezet onderwijs. De opmars van het bord verliep snel in het vervolgonderwijs. Het basis onderwijs echter maakte snel hierna ook de overgang van krijtbord of het whiteboard naar het digitale schoolbord. Nu is het bord op 9 van de 10 scholen in gebruik.
In het onderwijs volgen nieuwe ontwikkelingen zich continu op en zeker in de laatste 10 jaar is er veel veranderd. Fusies, leerstijlen en richtingen volgen de trends in de markt en dat is een goede zaak.
Op een heel specifiek vlak heeft er ook een grote verandering plaatsgevonden; ons grijze schoolbord waarop wij met verschillende kleuren krijtjes nieuwe woordjes schreven is definitief naar het magazijn verhuisd. Hiervoor in de plaats hangt nu een digibord of touchscreen. Het digitale schoolbord, ook wel smartboard of elektronisch schoolbord, hangt anno 2016 bij 90% van de klaslokalen aan de muur.
De eerste generatie digitale schoolborden vallen onder de noemer “digibord”. Maar er is al een opvolger van het digitale bord, namelijk de “touchscreen”. Er zitten grote verschillen tussen beide borden en ze hebben ieder eigen voor- en nadelen. Ook zijn er nu borden die diverse technieken combineren. De ontwikkeling op het vlak van digitale borden in het algemeen is zeker nog niet tot stilstand gebracht.
Een digibord bestaat uit een digitaal schoolbord, een beamer en een pc. De beamer is de lichtbron die de informatie op het bord projecteert. Via het scherm kan de computer worden bediend.
Deze eerste generatie borden kent enkele nadelen ten opzichte va de nieuwste generatie de touchscreen. Deze laatste heeft een scherper beeld. Dit heeft te maken met de lichtbron die in het bord zelf zit, want een touchscreen werkt niet met een beamer. De beamer kan schaduw geven als deze te ver van het digibord afhangt. Een ander nadeel is dat beamers veel geluid geven. Dit kan hinderlijk zijn en wordt erger als het onderhoud aan de beamer uitblijft. Ook gaat een beamer 3 tot 5 jaar mee, dat is dus niet erg lang. Het vervangen van een lamp van een beamer is een kostbare zaak. De nieuwste beamers hebben nu geen lamp meer, maar zijn voorzien van een laser led-bron die 20.000 uur meegaat. Ook zijn er nu draadloze lichtgewichten die zelfs met een smartphone of iPad kunnen worden aangestuurd.
De prijs van een digiboard is lager dan die van een touchscreen. Een bord wordt in 8 tot 10 jaar afgeschreven en ook de garantietermijn die men heeft op een digibord is langer dan die voor de touchscreen.
Een touchscreen is eigenlijk een groot televisiescherm. In de rand van het scherm zitten sensoren die de aanrakingen op het scherm registreren. Zoals al eerder werd vermeld is een beamer niet nodig, maar een pc of laptop wel. Deze stuurt het scherm aan.
Er zijn verschillende technieken, waarbij infrarood en optical sense het meest gebruikt worden in klaslokalen. Beide technieken zorgen ervoor dat de touchscreen interactief wordt. Middels een vinger of pen wordt het scherm bediend.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een touchscreen in plaats van een digibord (zie voorbeeld). In de eerste plaats vindt men de scherpte van het beeld belangrijk. Deze is veel scherper dan bij het digitale schoolbord. Alhoewel; meldingen van hoofdpijnklachten bij het te dicht op het scherm staan is niet uitzonderlijk. Het tweede voordeel wordt gezien in de afwezigheid van de beamer. Een beamer brengt ten slotte kosten met zich mee die zich niet alleen beperken tot de aanschaf. Maar het aspect geluidsoverlast wordt hiermee voorkomen.
De aanschaf van een touchscreen is echter duurder dan het digibord en de garantietermijn korter. Ook de afschrijvingstermijn is korter, nl. gemiddeld 5 jaar.
De nieuwste trend van digiborden zien wij bij de touchscreens. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n bord? Hier enkele tips.
Infrarood is een nieuwe technologie als het gaat om schoolborden. Door een raster aan lichtbundels te onderbreken met je vinger of een pen reageert het scherm. Deze technologie is betrouwbaar en probleemloos.
Wat geldt voor een televisie, geldt in dit geval ook voor de touchscreen. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Er zijn schermen te koop die voorzien zijn van Full HD of zelfs Ultra HD. Deze komen alleen tot hun recht als het beeldsignaal goed is.
Touchscreens zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, tussen de 55 en de 84 inch. Voor een standaard lokaal is 65 inch een mooi formaat. Voor kleinere ruimten wordt 55 inch geadviseerd.
Er zijn touchscreens te koop met een interne pc module. Zeker als de touchscreen mobiel wordt ingezet is dit erg praktisch. Het scheelt kabels; de pc zit in de rand van het scherm ingebouwd.
Er zijn twee opties om de touchscreen te verplaatsen. De wandlift zorgt ervoor dat het scherm in hoogte aan de wand kan worden aangepast. En mobiele lift zorgt ervoor dat de touchscreen veilig en snel in zijn geheel kan worden verplaatst. Dat kan handig zijn bij bijeenkomsten in de aula of een bespreking in een andere ruimte.
Niet alleen de kwaliteit van het beeld is essentieel, het geluid moet ook goed zijn. Er zijn schermen met en zonder geluidsinstallatie. Is deze geïntegreerd, dan is dat weer erg praktisch wanneer het scherm mobiel wordt ingezet door het ontbreken van kabels.
Kalibreren van je scherm zorgt ervoor dat de cursor op de juiste plaats zit. Er zijn touchscreens die automatisch kalibreren maar ook exemplaren waarbij je dat handmatig moet doen.
Het is raadzaam een cursus te volgen om de software beter onder de knie te krijgen. Sommige programma’s hebben fantastische tools die je kunt inzetten bij de lesstof.
Elk bord heeft zijn eigen software om lessen te maken. Wat erg jammer is, is dat de software tussen verschillende soorten borden niet uitwisselbaar is. Let er bij de aanschaf van software op welke functies het programma biedt. Bevat het gereedschappen en animaties? Zijn er mogelijkheden om lesstof zelf samen te stellen? Is de software interactief, waarbij leerlingen op het bord kunnen oefenen? Biedt de software educatieve games?
Webbased software voor het besturen van een digitaal bord of touchscreen is de nieuwste trend. Deze software wordt in de cloud bewaard, zodat er niets hoeft te worden geïnstalleerd.
Het grootste voordeel is dat deze software voor alle soorten borden en touchscreens kan worden gebruikt. Zo is het dus ook mogelijk lessen uit te wisselen. Steeds meer scholen gaan over naar dit concept.
De ontwikkeling van digitale schoolborden is nog steeds in volle gang. Dit geldt ook voor de educatieve software. De functies zullen in de toekomst worden uitgebreid en verbetering in beeld en geluid zullen nog zeker komen.
Waar nu 1 of enkele borden op scholen aanwezig zijn, zullen worden uitgebreid naar meer klaslokalen. Dit geldt voor het basisonderwijs als ook het vervolgonderwijs. Daar waar nu 3 tot 4 computers in de klas staan, zal dit aantal ook worden uitgebreid per klas.
Een geheel nieuwe ontwikkeling zien wij bij het gebruik van iPads in de klas. Er zijn al scholen die de lesstof via een digibord of touchscreen in combinatie met iPads vertonen. Het digitale schoolbord en de tablets zijn met elkaar verbonden en de leerkracht kan de vorderingen van de leerlingen via de iPad volgen.
Het gebruik van een digitaal bord in de kleuterklas blijft nog achter. Maar ook hier zien wij een inhaalslag. De visuele ondersteuning die een digitaal bord kan geven bij een sprookje is een meerwaarde voor de kleine leerlingen. Ook voor kleuters is er nieuwe software voorhanden.
De digitale toepassingen zullen in het onderwijs dus zeker de komende jaren toenemen. En wat nog het beste nieuws is: het maakt leren leuker!
Wij werken bij Faas Audiovisuele Dienstverlening B.V. uitsluitend met de beste merken. Koopt of huurt u bij ons een digibord, dan staan wij garant voor een probleemloos gebruik. Ook kunnen wij het onderhoud voor u verzorgen.